Stadsgoud voor levendig Vrijheidspark

- Het nieuwe Vrijheidspark op de Groene Loper krijgt dit jaar het Stadsgoud van het Elisabeth Strouven Fonds. Met dit bedrag, 40.000 euro, willen bewoners het park tussen de drie wijken levendig maken én houden.

DOOR MEREL VISSCHER | MAASTRICHT

Als zijn moeder met een lange stok de ramen van hun flatwoning aan de stadstraverse lapte, moest ze oppassen dat ze geen voorbijkomende auto’s aantikte. Ondernemer Jan Bronckers weet niet beter dan dat die weg Maastricht splitste. Paul Bronzwaer is van een oudere generatie en kan zich nog herinneren dat de weg er in 1958 kwam. „Van de een op de andere dag hadden we de weg naar Genua voor onze deur liggen.”
Nu horen Paul Bronzwaer en Raymond Dassen, die allebei op steenworp afstand van de Groene Loper wonen, die optrekkende tientonners of motorclubs niet meer als ze in de tuin zitten. Je zou denken dat je even moet wennen als dat geluid jarenlang je leefomgeving domineerde. Bronzwaer en Dassen knikken. „Aan de andere kant is het ook gauw weer vergeten.”

Groen in plaats van blik. Het is alsof de wijken Wyckerpoort, Wittevrouwenveld en Scharn zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Ze worden niet meer gescheiden door een weg, maar verbonden door een groengebied, vol mogelijkheden. Met het nieuwe Vrijheidspark krijgen omwonenden letterlijk de vrijheid om het groen vorm te geven.

Vanaf het begin in 2015 zijn Bronzwaer en Dassen betrokken bij de klankbordgroep van bewoners, waar de Stichting Stadspark Maastricht-Oost uit is voortgekomen. Sommige plannen zijn al uitgevoerd. De beweegtuin is er. Er komt een speelfontein voor de kinderen. Op dit moment wordt gebouwd aan de mosasaurus, een klimtoestel van 23 meter lang dat 1 juni feestelijk wordt onthuld. Sinds kort maakt ook Jan Bronckers uit Wyckerpoort deel uit van de stichting: hij gaat in het park het paviljoen bouwen en exploiteren. De investering wordt overigens door Bronckers gedaan en staat los van het Stadsgoud. Dit bedrag wordt besteed aan andere activiteiten in het park. Want als het Vrijheidspark volgend voorjaar ‘af’ is, moet het werk eigenlijk echt beginnen. Voorzieningen trekken geen mensen, mensen trekken mensen.

De stichting heeft heel wat ideeën om leven in de brouwerij te krijgen. Filmavonden, dansavonden met levende muziek, gezamenlijke maaltijden voor jong en oud, arm en rijk. Ook hebben zich al wat vrijwilligers gemeld voor het onderhoud van de tuin. „De bedoeling is dat we met dit geld ervoor zorgen dat de komende drie jaar alle activiteiten worden voortgezet”, zegt Bronzwaer.

Het Vrijheidspark moet - net als de hele Groene Loper - nog groeien. Letterlijk en figuurlijk. Bronkers: „Maar ik zie als ik met mijn zoontje van een jaar hier loop, dat er al veel fietsers, joggers en wandelaars voorbijkomen op zo’n zonnige dag als deze. We willen dat stimuleren, onder meer door in het paviljoen lockers te plaatsen voor sporters. We hopen dat het park het decor wordt voor yoga of tai’chi.”
„Het moet een levendig park worden”, besluiten Dassen en Bronzwaer.