Finalisten 2019

Uit de tientallen inzendingen heeft de voorselectiejury onlangs 12 plannen geselecteerd voor de finale.

Op basis van de aangevraagde bedragen zijn deze plannen ingedeeld in drie prijscategorieën. 

  • Categorie 1: € 40.000,- (3 finalisten)
  • Categorie 2: € 5.000,- tot € 15.000,- (4 finalisten)
  • Categorie 3: tot € 5.000,- (5 finalisten)

Tijdens de finale zal de hoofdjury uit elke categorie een of meerdere winnaars selecteren.

€ 40.000,- € 5.000,- tot € 15.000,- tot € 5.000,-
Stichting Stadspark Maastricht-Oost Coffee & Work Match Huis Pottenberg
Ut Weike Amby ’t Weike Jekerdal Classic Music Festival
Buurt Opera Malpertuis (BOM) Buurtnetwerk Like de Heeg Byeboere
Een nieuwe groene Poort in Maastricht-Oost Mosa Link
Social Sofa's

Stichting Stadspark Maastricht Oost

Doel:
De Stichting wil de sociale cohesie tussen de bewoners van de wijken Wittevrouwenveld, Wyckerpoort en Scharn bevorderen, door verschillende functies in het Vrijheidspark onder te brengen, zoals ontmoeten, wandelen, sporten, spelen en recreëren.

Ut Weike Amby

Doel:
In de wijk Amby, hebben wij het idee opgevat om een multifunctionele ontmoetingsplaats op te zetten, waar iedereen er mag zijn en er in de nabijheid van natuur en dieren, plek is voor oud, jong, gehandicapt of vreemdeling.. Op het "het Weike" te Amby verbindende activiteiten opzetten, een kop koffie schenken, luisteren naar elkaar en genieten van de stilte van de natuur, met als doel vanuit deze samenhorigheid elkaar te helpen en steunen / kwaliteit van leven vergroten.

Buurt Opera Malpertuis (BOM)

Doel:
Malpertuis dreigt zijn hart te verliezen door de sloop van de laatste winkels, Buurtbrök en buurtcafé in 2021. Opera Zuid trekt zich het lot van haar buren aan en gaat met alle bewoners samen de Buurt Opera Malpertuis maken: ‘t Vöske moet verhuizen. De BOM verenigt wijkbewoners die met elkaar en met de kunstenaars van Opera Zuid samenwerken om een geweldige voorstelling op de planken te brengen. Actueel, door en voor de buurt, van-onder-op, een versterkt wijkgevoel. Malpertuis is weer trots!

Coffee & Work

Doel:
Bewoners van Wittevrouwenveld, betrokken maatschappelijke organisaties en klanten van DressforSuccess een podium geven voor het verbinden en vergroten van hun (sociale)netwerk, vaardigheden, wensen en ideeën. In de vorm van een kop koffie en inloop.

’t Weike Jekerdal

Doel:
’t Weike verbindt achtertuinen van Mergelweg, Laan van Brunswijk en Jekerschans in Jekerdal. Deze unieke plek was vooral een grote, vrij saaie vlakte. Er werd niet veel gespeeld en het lag er onverzorgd bij. Buurtgenoten willen ’t Weike omvormen.

Buurtnetwerk Like de Heeg

Doel:
Beter burencontact: dat mensen in hun straat meer oog voor elkaar en hun woonomgeving krijgen. Hierdoor willen we stille eenzaamheid tegen gaan en totale verbetering van de wijk op straatniveau.

Een nieuwe groene Poort in Maastricht-Oost

Doel:
Aan de rand van Maastricht-oost liggen twee al jaren ongebruikte voetbalvelden. De buurtbewoners willen deze groene plek aan de rand van de stad opnieuw tot leven wekken.

Match huis Pottenberg

Doel:
Het creëren van een centrale ontmoetingsplek in de buurt Pottenberg op het grote niet-gebruikte grasveld ‘het Potterieveld’. Deze ontmoetingsplek bestaat onder andere uit jeu de boules banen, picknicktafels, een natuurspeeltuin en decoratie.

Classic Music Festival (muzikanten ontmoeten muziekliefhebbers)

Doel:
Klassiek muziekfestival dat wordt georganiseerd door studenten van het conservatorium. Op drie verschillende locaties in Maastricht wordt gedurende een jaar elke maand een concert gegeven.

Byeboere

Doel:
Door middel van bijenhouden buurtbewoners inspireren samen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen groene leefomgeving, waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd en daarmee een extra stimulans wordt gegeven aan de sociale cohesie in de wijk.

Mosa Link

Doel:
Mosa Link is een sociaal-maatschappelijk project dat uiteenlopende bewoners van Mariaberg (en in een later stadium wellicht ook andere wijken) aan elkaar wil koppelen. Op verschillende plekken in de wijk komen ruimtelijke elementen die de communicatie en interactie bevorderen aan de hand van drie thema’s: Educatie (boeken), Cultuur (recepten) en Stadsnatuur (zaden).

Social Sofa's

Doel:
In Sint Maartenspoort is geen echte, eigen ontmoetingsplek. Er zijn ook geen winkels, kerk, school of andere plekken waar mensen elkaar tegenkomen en een praatje maken. Door het plaatsen van 2 mooie social sofa's ontstaan er nieuwe ontmoetingsplekken.
Hier kunnen bewoners elkaar treffen en beter leren kennen. Er ontstaat meer onderling contact, zodat mensen elkaar een handje kunnen helpen als dat gewenst is. Zo houden we een fijne, leefbare buurt.